Skip to main content
Berlin2023news

ОТКРИВАНЕ НА СВЕТОВНИ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В БЕРЛИН‘2023

Днес е денят! На 17 юни 2023 от 18.45 централно европейско време, на Олимпийския стадион в Берлин е откриването на най-голямото спортно приобщаващо събитие – Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023. Грандиозното шоу ще бъде предавано директно от германските Sportdeutschland.tv, RBB и Sky, както и американските ABC и ESPN.

ФАКЕЛНА ЩАФЕТА С ОГЪНЯ НА НАДЕЖДАТА

Днес е последният ден от факелната щафета с Огъня на надеждата. Огънят бе запален в Атина, Гърция, и премина през всички градове-домакини в Германия. Oгънят пристигна днес в Берлин за едно последно шествие през града, преди да пристигне на Олимпийския стадион.

Атлетите на Спешъл Олимпикс България носиха Огъня на надеждата през град Кил, където се проведе подготвителен спортен лагер в периода 12-15 юни 2023.  

Биляна Илиева от отбора по плуване с факела с Огъня на надеждата, гр. Кил, 13.06.2023

НЕКА ИГРИТЕ ЗАПОЧНАТ!

Церемонията е плод на двугодишна подготовка и по време на спектакъла ще бъде отпразнувано приобщаването „не само в спорта, но и във всеки аспект на живота в синхрон с мотото на Игрите #Непобедими Заедно“, казва Свен Сьорен Байер, артистичен директор.

Церемонията по откриването започва с парад на всички делегации. По време на парада, атлетът Виктор Христов от отбора по конна езда ще изсипе в “реката на приобщаването” водата, която донесоха атлетите Антония Димитрова от залива на Бургас (отбор по боче), Николай Пейчовски  (отбор по боче) от езерото Кайлъка, Плевен, Гюлезар Ташева (отбор по хокей на трева) от пловдивска Марица и Стелиян Гюзелев (отбор по лека атлетика) от подножието на Стария мост в Свиленград.

След приветствието от Тимъти Шрайвър, председател на Спешъл Олимпикс Интернешънъл и син на основателя на движението Юенис Кенеди Шрайвър, ще се развее знамето на Спешъл Олимпикс под съпровода на песента “Go the Distance”, изпълнена от Александър Клаус и Сабрине Векерлин. В програмата са включени театрално представление, концерт на виолончело и пиано, изпълнение на хор от 70 човека и разбира се, клетвата на Спешъл Олимпикс, без която не започва нито едно спортно събитие. Игрите ще бъдат официално открити от президента на федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

След поздравленията от официални лица и представители на атлетите, започва зрелищната част. Огънят на надеждата ще бъде запален. Песента на Игрите “Are You ready” ще бъде изпълнена от норвеждкото дуо Madcon и 700 танцьора от германската спортна асоциация по танци. Финалът на игрите, планиран за 23 ч. централно европейско време ще окъпе Берлин в заря.

Чуйте песента на игрите! Are You Ready!: https://www.youtube.com/watch?v=6lG9TaLLFZc

 

СВЕТОВНИ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В БЕРЛИН‘2023

В периода 17 – 25 юни 2023 година Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 190 национални делегации. 20 000 доброволци ще споделят радостта от участието в игрите, които са „тържество на цветовете“, целящо да покаже на целия свят силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието.

В рамките на игрите за пръв път се проведежда Глобален форум за приобщаване, на който се очаква да бъдат обсъдени и приети мерки в световен мащаб за повече участие и прекратяване на дискриминацията спрямо хората с интелектуални затруднения и увреждания. Форумът ще се проведе на 17-18 юни 2023 в Търговския център в Берлин.

 

Националната делегация на Спешъл Олимпикс България е от 40 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче (1 мъж и 1 жена), бадминтон (1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване (2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени). Делегацията е най-многочислената от началото на програмата в България и за пръв път с участие в отборни спортове. Повече за делегацията на: https://prosport-bg.net/b23-30days/.

 

Подготовката за участието на атлетите и техните партньори се провежда с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и общините: Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Любимец, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сандански, Свиленград, Смолян,  Стара Загора, Столична община. И с партньорството на Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по бадминтон, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по конен спорт, Българска федерация по плуване, Българска федерация по силов трибой, Българска федерация по тенис, Българска федерация по хокей на трева и техните местни спортни клубове.

Сред спонсорите на българската делегация за Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 са Фондация „София – Европейска толица на спорта“, Ротари Клуб Интернешънъл София, фирмите „Храни ЖИКА“, ПроАктивен персонал ООД, ПроАктивни решения ЕООД, дружеството СРЕДА груп, Хранкооп, Студио 1+1, Център за градска мобилност, Столичен Метрополите, JC Decaux и индивидуални дарители.

 

За контакт: Диана Банчева, Програмен координатор на Спешъл Олимпикс България, тел. +359 885 321 361; ел. поща: diana@sreda.net.   

 

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „НЕПОБЕДИМИ ЗАЕДНО“ WWW.FAN.BG

РЕСУРСИ ЗА ПРЕСАТА     WWW.FAN.BG/CATEGORY/PRESS/ 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИЙНА АКРЕДИТАЦИЯ ЗА СВЕТОВНИТЕ ИГРИ            WWW.BERLIN2023.ORG/EN/MEDIA

ФБ СТРАНИЦА НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ            WWW.FB.COM/SOBULGARIA/

СВЕТОВНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС‘2023    WWW.BERLIN2023.ORG

Close Menu